Travkjøring i Les Andelys i Normandie
Etter et par dager i Rouen, fikk vi lyst til å ta en tur på bygdetrav. Finn er som vanlig godt orientert om hva som skjer på travfronten, og i dag er det løp på en gressbane litt utenfor den lille byen Les Andelys. Byen, som ligger ca 35km sørøst for Rouen, er kanskje mest kjent for Chateau Gaillard. En borg/festning som ble oppført på Rikard Løvehjerte sin tid, dvs ca år 1200 e.Kr.
Courses Andelys Vexin – Hippodrome Les Andelys
Hvis du har tenkt deg hit, så søk etter Courses Andelys Vexin på kartet. Det er det offisielle navnet på banen, men på løpsdager vil det stå Hippodrome Les Andelys på skiltene. Kjør pent, hvis ikke blåser du fort forbi uten å se skilter i det hele tatt 😉
Nå er det 13 år siden jeg var på trav i Frankrike for første gang. Da var vi i Cabourg, det kan du lese mer om her. Kontrastene er ganske store, og veldig annerledes enn forholdene i Norge. På mange måter. Denne banen ligger på et jorde i ingenmannsland, men det er flere tilskuere her enn på mange storløp hjemme i Norge.
Her er det hoppeslott og «restauranttelt» med 3-retters middag, pølsebod og egen «bar» for kusker.
Vi startet med en runde i «hesteringen». Hestebiler og hengere står på rekke og rad, og det seles på på bilen eller bundet fast i bil eller henger. Ingen påselingsbokser, og vaskepiltene er selvfølgelig også under åpen himmel.
Det strømmer på med folk og den lille tribunen fylles raskt opp. På baksiden av tribunen ligger en slags spillehall, hvor det også er fullt av folk. Det selges også utstyr til både hest og kusk fra en lastebil.
Premienivået kan gjøre en nordmann misunnelig!
For oss som er vant med norske premier, er det umulig å ikke bli bittelittegrann misunnelig. Her kjøres det om 8500 euro i første premie, altså ca 100 000 NOK. Langt ute på bygda på en helt vanlig søndag. Vi er heldige og har gode hjelpere hjemme mens vi er her på ferie, og Definitif tok en kjempefin seier på Momarken i går. Der ga førsteplass til sammenligning kr 16 000 inn på konto. Men en seier er en seier, uansett!
Etter å ha sett et par løp rusler vi opp til den provisoriske restauranten, hvor det er duket med porselen og stetteglass. Forretten bestod av en kamskjelltartar på ertepuré, hovedrett av torsk eller kylling med ris og asparges, og til slutt en dessert med nougatis med bringebærsaus. Ligner i grunn ingenting jeg har spist på en norsk travbane!
Byen Les Andelys
Er du først på disse trakter så anbefales en tur innom byen/landsbyen også. Et idyllisk lite sted rett ved Seinen.