Rouen – Hvor Jeanne d’Arc ble brent på bål
Planen i dag er å dra til Rouen på sightseeing, men først måtte jeg få oppdatert bloggen. Det skjer så mye hele tiden at det er vanskelig å henge med i svingene. Finn tok seg en tur på egen hånd, mens jeg tok litt «kontorarbeid».
Rouen ligger en drøy times kjøretur fra Lisieux. For å unngå å gå på en lunsjsmell igjen(komme for sent til servering som stenger kl 14.00 de fleste steder), så bestemte vi oss for å stoppe på et lite sted som heter Brionne.
Creperie i Brionne
Her fant vi et lite «Creperie» innerst i en bakgate. Det var minst 30 forskjellige pannekake varianter å velge mellom. Jeg bestemte meg for en «La Champêtre, en galette med skinke, camembert og stuede eplebåter i fløtesaus.
Ikke sånn norsk type fløtesaus, bare en spiseskje eller to med fløte som eplene surres i. Det høres kanskje kvalmt ut, men det var kjempegodt! Finn tok den vanlige kjøttbiten med pommes frites.
Vi kjørte videre mot Rouen, klare for å utforske stedet. I en av guidebøkene vi har ble vi advart mot skyhøye parkeringspriser i Rouen, og ble anbefalt å parkere utenfor sentrum og ta bussen inn. Jeg vet ikke hvor de som har skrevet boken kommer fra, men de kan tydeligvis aldri ha vært i Oslo. Vi kjørte inn i første og beste parkeringshus i sentrum i Rouen og da vi skjekket ut en del timer senere kostet det hele €6.00!!
Gros Horloge i Rouen
Vi gikk rett på Gros Horloge i den første gata vi kom til, som forøvrig heter Rue du Gros Horloge. Gros Horloge er en stor klokke som står over en passasje i gaten med samme navn i Rouen.
Klokken er helt spesiell, den er konstruert med en mekanisme som gjør at samme urverk viser korrekt tid på begge sider av passasjen.
Jeanne d’Arc ble henrettet i Rouen
Frankrikes store heltinne, Jeanne d’Arc ble henrettet på torget her i Rouen. I dag er det reist en kirke på stedet til minne om henne. Hun ble som kjent brent levende, bare 19 år gammel for hekseri og for å ha gått i mannsklær.
Det skjedde i 1431. Dommen ble senere erklært ugyldig i 1456(litt i seneste laget for Jeanne sin del….) Og i 1920 ble hun kanonisert av paven og er i dag betraktet som en helgen.
Jean d’Arc kirken i Rouen
Denne kirken i Rouen er bygget til minne om henne. Den ble bygget etter andre verdenskrig og har ett originalt utseende. Den ser ut som et skip som er vridd rundt på ett vis. Innvendig er kirken moderne.
Glassmaleriene er det mest bemerkelsesverdige med kirken. De er fra 16-hundre tallet og er et mesterverk som de har klart å redde fra flere krigers ødeleggelser i Rouen.
Palais de Justice i Rouen
Vi tuslet videre mot Palais de Justice, det var ett lite konditori der med pene, men ikke fullt så gode kaker som i Vimoutiers.
Palais de Justice bygningen i Rouen er fra 16-hundre tallet, og ble bombet to ganger under andre verdenskrig, først natten til 19 april i 1944 og så en gang til 26 august samme år. På baksiden kan du forstatt se spor av skadene fra den gangen.
Det er tydlige merker etter skudd i veggen der.
Den gamle bydelen i Rouen
Både Finn og jeg har veldig sans for gamle bydeler og såkalte «centre historique».
Rouen er kjent for sine vel bevarte bindingsverkshus. Bare å rusle rund her og titte er interessant i seg selv.
Middag i Pont L’Eveque
Vi bestemte oss for å ta middagen på vei hjem fra Rouen, så det ikke skulle bli alt for sent. Så vi stoppet i Pont L’Eveque, et av stedene vi egentlig hadde tenkte å kjøre innom på osteruta.
Vi fant bare ett spisested, det het Auberge «La Touques», og var tydeligvis ett populært sted. Maten var mildt sagt en opplevelse! Vi har blitt litt bedre på franske matgloser år for år, men vi har fortsatt mye å lære.
Menyen var kun på fransk og ingen av kelnerene snakket engelsk. Så da var det bare å ta en sjans. Jeg skulle gitt mye for å hatt bilde av ansiktsuttrykket til Finn når han fikk forretten på bordet. Det eneste han visste var at han hadde bestilt seks stykk av ett eller annet. Og det fikk han….seks grå slimete østers.
Jeg har hørt folk sammenligne det å spise østers med å spise snørr, bare litt saltere smak. I følge Finn stemte det bra. Men han tok det som en mann og slurpet i seg gørra.
Østers til forrett
Jeg var litt heldigere og fikk en slags kjøttpaté til forrett. Min hovedrett var Coq Au Vin, det eneste på menyen jeg visste hva var. Seig høne kokt i rødvin. Finn fikk en biff som han var atskillig mer fornøyd med enn forretten. Eplene? Joda, de var med i dag også.
Desserten var karamelliserte eplebåter med is, krem og calvados. Det var vel i grunn måltidets høydepunkt
Finn sin meny inkluderte også ost som mellomrett, ett stykke Livarot og ett stykke Camembert. Han spiste og koste seg, mens jeg trodde jeg skulle svime bare av lukta. Vanlig Camembert er jo godt, men denne her var kommet langt over sin beste alder for å si det mildt.